Saturday, January 8, 2011

post untuk gen 6 az~zikr

sangat menarik mende ni
bacalah =)



salam...

Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah kpd kita semua umatnya. Ada 2 benda yg Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-Quran dan juga Sunnah utk kita semua amalkan. Berapa kali korang baca Al-Quran sehari? 1 kali? 2 kali atau dalam solat sahaja? Pahala paling senang nk dapat adalah melalui pembacaan Al-Quran kerana setiap huruf diberikan 10 pahala, tambahan pula Al_Quran adalah kalam Allah (dtg daripada Allah sendiri bukan diciptakan manusia)

Tip yg Bdk Botak nk kongsikan ni adalah cara utk menghafal muka surat setiap juzuk Al-Quran. Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat tau muka surat setiap juzuk Al-Quran.

[Image: al-quran-al-kahfi.jpg]

Jom sama2 kita belajar...

Contoh 1
Jika korang ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika korang ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan kan kawan2. Sama2 kita kongsikan kepada kawan2 kita, adik2 kita, famili2 kita supaya kita sama2 mendapat pahala...




kredit kepada : nurul aneeyaamira

6 comments:

mira said...

salam.
kak,slalu update blog nmpk.pg ptg mlm.haha.

heh~ eja nama kite un salah.kene denda ni !

kite un copy paste jugak lah.haha.kredit tu tmpt forum ue.>.< ape tah nama nye

Aliyah Al~Istiqamah said...

huhuhu
ampun tuanku
tengah x tau nak wat pe
update blogjela memanjang
hehe~

-hazen said...

subahanallah.

Syifa Nur said...

Bagus Aliyah...Tauhid dan pendekatan Saintifik

Dhabitah said...

yes!dpt satu ilmu..
syukran aliyah...=)

Anonymous said...

assalamualaikm..

hi aliyah!

best nya post ni. thnx for sharing!!!!!!!

jzakilah kher.

-numumono-