Wednesday, May 5, 2010

liqa' online (zikri+hajar+kemba+ali)

bismillah
salam
sedikit perkongsian tentang liqa kami malam td
kpd yg x dpt hadir sile lah rujuk sket posting ana yg x seberapa ni

macam biasa
liqa dimulakan dgn al~fatihah
di ikuti dengan tadabbur ayat al~qur'an secara random
surah at~taubah ayat 105

"Dan katakanlah 'Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu, begitu juga Rasul~Nya dan orang-orang mukmin, dan kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui yang ghaib dan nyata lalu diceritakan ~Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan"

nice words from Allah kan?

terdetik utk mentadabbur ayat ini kerana teringatkan seorang sahabat yang baru2 ini rs dirinya tidak dihargai walaupon senanye segala ape keja2 rumah die lah yang nombor satu membantu meringankan ibunya.namun hasilnya..kerjanye diberikan 1001 komentar yang tdk membina..ada sahaja yang x kena..malah lebih teruk diumpat dr belakang..kepada yang mungkin mengalami situasi ini..atau mungken rs ape yang anda lakukan tdk dihargai..atau mungken sedang berusaha menjadi seorang yang menuju ikhlas dalam amal..lihatlah ayat cinta dari Kekasih hati kita ini..insya Allah tiada istilah sedih dan hampa dalam diri kita..ingatlah sekecil zarah kebaikan kita pon Allah pandang..begitulah juga sebaliknya

klik sini utk tdak pandang enteng pada dose kecil

liqa diteruskan dengan sesi taujih oleh zikri
under tajuk cemerlang dengan konsisten

"Sesungguhnya orang-orang yang berkata tuhan kami adalah Allah kemudian mereka MENEGUHKAN PENDIRIAN mereka maka malaikat2 akan turun kepada mereka (dengan berkata) janganlah kamu takut dan janganlah kamu bersedih hati dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) syurga yang telah dijanjikan kepadamu"\

Fussilat:30

melalui ayat di atas..kita dapat lihat sendiri sendainye kite konsistenkan ketauhidan kte kpd Allah nescaya kite tdk akan bersedih hati malah bergembira dengan syurga yang Allah janjikan kepda kita.Sesungguhnya Allah tidak akan memungkiri janji hamba~Nya.

2 asas istiqamah ialah:
-iman yang teguh kepada Allah
-mengamalkan sunnah Rasulullah s.a.w

isu kini:

ibu bapa sendiri x konsisten iman dan ibadah dalam mendidik anak2 menjadi insan yang bergune..lantaran sikap yang x konsisten maka anak2 yang diharapkan menjadi harapan keluarga,negara,bangsa dan agama bertukar menjadi sebaliknya.

isu terdahulu:

kisah seorang abid dalam kalangan bani Israel bernama Barsisa yang telah beribadat lama
seorang yang mampu mengubati orang lain
lantaran ketidak teguhan iman pada Allah
syaitan laknatullah telah berjaya menggoda Barsisa utk melakukan zina kepada salah seorang pesakitnya
malah lebih teruk dari itu..Barsisa juga tegar membunuh serta segera menguburkan mayat itu agar tidak diketahui sesiapa

"Dan ingatlah ketika  setan menjadikan terasa indah bagi mereka perbuatan dosa mereka dan mengatakan "tidak ada (orang) yang dapat mengalahkan kamu pada hari ini,dan sungguh aku adalah penolongmu."maka ketika itu kedua pasukan itu telah saling melihat  (berhadapan) setan balik ke belakang seraya berkata  "Sesungguhnya aku berlepas diri dari kamu aku dapat melihat ape yang kamu tidak dapat melihat sesungguhnya aku takut kepada Allah"

al~anfal:48

nah..sudah terang lagi bersuluh en..betapa liciknya syaitan memperdaya kite agar terjunam ke dalam lubang2 dosa dan maksiat..diorang sendiri mengakui kedahsytan azab Allah..hence..takkan diorang je nak diazab..gerenti diorang nak bawak kite sekali..oleh yang demikian sahabtku sayang..jagalah 2 asas td utk memastikan kita sentiase istiqamah..

sambung sedikit mengenai barsisa..akhirnya kejahatan die telah terbongkar..dan dia dijatuhkan hukuman mati.semasa on the way nak dihukum mati syaitan bisikkan kepada Barsisa bahwa die boleh tolong Barsisa dengan syarat Barsisa mesti sujud pada syaitan,Die bajet kalau sujud kat syaitan leh hapus la dose trus.tapi tidak sama sekali lepas die sujud syaitan trus lari then die trus dihukum bunuh tanpa sempat mengucapkan 2 kalimah syahadah..tu seorang abid..yang imannya jauh lebih mantap dr kita..namun akhirnya mati dalam keadaan kafir..bagaimana pulak dengan diri kita..yang iman nye senipis kulit bawang..sama2lah kite ingat mengingati antara satu sama lain agar tidak tersungkur ke dalam lembah2 kemaksiatan..

"Sungguh orang2 yang kafir setelah beriman kemudian bertambah kekafirannya tidak akan diterima taubatnya dan mereka itulah orang2 yang sesat"

surah ali imran:90
nauzubillah..semoga Allah memelihara iman dan islam kite semua

that story was the negative effect without istiqamah
sekarang beralih kepada the benifit of istiqamah
memang da diterangkan scr jelas dalam al~qur'an
but haza kissoh dalla ala anna istiqamah fil ibdah muhimmun liyanalu jazaal kubra indallah..insya Allah


kisah mengani Abu talhah yang konsisten
although die dah tue n anak2 die menghalang utk pergi berperang die tetap dgn pendirian die utk meburu syahid di jalan Allah walakin die tidak sempat utk syahid di medan perang kerana meninggal semasa perjalanan ke sana..setelah sembilan hari barulah mayatnye dikburkan..ajaibnya..mayatnye masih utuh malah berbau wangi..see..kerana kutuhan imannya yang sgt2 ingen meburu syahid di jalan Alah..walau tidak dapat syahid namun Allah membalas keutuhan imannya dengan memberikan ganjaran yang belum tentu semua org boleh dapat.

selain tu
crt di bawah juga boleh menjadi pengajaran buat kite agar konsisten dalam sesuatu perkara yang baik
rasenye sume org da pena dgr
sile skip perenggan ni kalau da pena dgr atau baca atau lihat

seorang wanita telah terjatuh dari tingkat 5
lalu disambut oleh seorang lelaki di tingkat empat

wanita:terima kasih kerana selamatkan saya
lelaki:sama2..tapi kalau awak nak selamat awak kena tidur dengan saya..kalau x saya akan jatuhkan awak
wanita:oh sudah tentu tidak

maka wanita itu pon dijatuhkan sehingga ketingkat 3 dan 2..situasi yang sama berlaku..namun wanita itu tetap bertegas utk tdk tdo bersama mana2 lelaki yang menyelamatkannay..memikirkan hny tggal 1 floor je sebelum die bakal menemui ajal..die segera menukar pendirian utk merelakan diri tdo bersama lelaki yang bakal menyambutnya di tingkat 1..namun ape yang berlaku sebaliknya.semasa di tingkat 1

wanita:terima kasih selamatkan saya..saya rela tdo dengan awak
lelaki:astaghfirullahalazim

lalu wanita itu dilepaskan dan akhirnya mati katak je kat bawah tu

memang la crt lawak tapi ibrahnya kite kena konsisten dengan pendirian kite..jangan smpai kerana anasir2 luar..kite mule goyah..jadilah gunung yang teguh..jgn jadi seperti lalang yang mudah saja meliang lintuk tdk tetap pada satu kedukan pabila angin datang

wallahua'lam~

maaf kalau pengisian kami tdk seberapa
sebab br je start nak liqa semula
ilmu maseh cetek
seiapa nak join liqa
insya Allah sabtu ni
930
kat ym
tunggu jemputan dr mc kite syakila
penampilan istimewa
KAK NIK NR MADIHAH dari jordan
huhu

mutabaah ibdah utk minggu ni
tahajjud sekali dalam seminggu
istighfar 70 kali
riadhah 3 kali
puase2 sunnat
tggal mende lagho
bc bahan2 ilmiah peruntukan 4 jam
solat2 sunnat

kalau nak buat lebih lagi bagus

wallahua'lam~

2 comments:

...antikapel... said...

mcm menarik liqa by ym....1st time dengar....:)

IsTiQaM~ said...

huhu..nak join ke cik antikapel